Tenisz, golf könyök

Tenisz, golf könyök

 

Ha a csukló befelé hajlításában szerepet játszó izmok vannak túlerőltetve, golfkönyökről beszélünk, hiszen leggyakrabban e sportág művelői között fordul elő a kórkép, bár az érintettek mintegy fele nem golfozik, és mást sem sportol. Golfkönyök fennállása esetén a könyök belső felszíne nyomásérzékeny, a kézfej behajlítása nagyfokú fájdalommal jár, és súlyos esetben a fájdalom nyugalomban sem szűnik. A beteg nem tudja megfogni a tárgyakat, minden kiesik a kezéből.

Akkor, ha az alkar feszítő izmai voltak kitéve a túlzott igénybevételnek, teniszkönyök alakul ki. A könyök külső felszíne az érintett izomzat tapadási helyén fájdalmas, gyulladt. A teniszkönyök jóval gyakoribb, mint a golfkönyök, az emberek körülbelül 2-3 százalékát érinti életük során. Elsősorban középkorú nőknél gyakori. Ha teniszkönyöke van a betegnek, akkor a könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor nagyon erős fájdalmat érez. Nehézséget okoz a tárgyak megfogása, a kézfogás, még egy üveg kinyitása is. Érdekesség, hogy mindkét kórkép, elsősorban megerőltető sportot űzők között lép fel, a nehéz fizikai munkát végzőkön azonban csak igen ritkán. 

Orvosi protokoll a tenisz, golf könyök kezelésére

Ha a kiváltó ok - teniszezés, golfozás, gyakori gépelés, gépírás - ismert, akkor azt minél előbb ki kell iktatni. Ezt követően, többnyire spontán javulás várható. Konzervatív - műtét nélküli - terápiaként a könyökízület és az alkar nyugalomba helyezése (rugalmas pólyával), és a végtag pihentetése a legfontosabb. A fájdalmas terület jegelése, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása, súlyos esetben az érintett ín környékére beadott lidocain- és szteroid-injekció, valamint a fájdalmas terület besugarazása, mind-mind elősegíthetik a gyógyulást.

A nagyfokú fájdalom és merevség megszűntével fizioterápia, az inak fokozatos nyújtása javasolt. Ha a terápia ellenére 2-3 hétnél tovább még mindig fennállnak a panaszok és a fájdalom, akkor általában operációra kerül sor. A műtét során az izmokat körülvevő izompólya kerül átvágásra, valamint ritka indokolt esetben az érintett izomcsoport eredésének, a csonttól való leválasztására is szükség lehet a fájdalommentesség elérése érdekében. A műtét sajnos csak mintegy 60-65 százalékban jár megfelelő eredménnyel.

Forrás: webbeteg.hu
 

 

Tenisz, golf könyök megoldása alternatív nézőpontból

 

A tenisz és golf könyöknek nevezett betegség erős fájdalommal jár. A probléma hátterében a könyök ízület apró elmozdulása áll. A könyök izomzatának fellazításáát követően manuális és energia kezelésünkkel a legtöbb esetben néhány perc alatt megszüntethető.

A fájdalom első kezelés után olykor visszatérhet rövidebb időre. A hosszútávú hatás eléréséhez 3 egymást követő kezelés ajánlott. 

 

 

Nehezebb a gyógyulás, ha a bicepsz túl rövid, vagy a feszítő ín jelentősen össze van húzódva. Izmaink lereagláják belső állapotunkat, így a különböző forrású stresszek (túlterhelés, földsugárzások, rossz táplálékok, negatív érzések-gondolatok) hatására megrövidülhetnek. Ha a probléma már évek óta fennáll, 4-5 kezelésre is szükség lehet.

 

 

 

SZÉP Kártya elfogadóhely
Bankkártya elfogadóhely