...
gerincferdülés ellen

3 praktikus tanács gerincferdülés ellen

A gerincferdülés egy olyan egészségügyi állapot, amelyet a gerinc rendellenes görbülete jellemez, jellemzően „S” vagy „C” alakban. Emberek millióit érinti világszerte, és előfordulása korcsoportonként eltérő. Ennek a cikknek a célja, hogy részletesen feltárja a gerincferdülés típusait, okait, tüneteit, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.

A gerincferdülés típusai

Idiopátiás:
Az idiopátiás gerincferdülés a leggyakoribb típus, amely a serdülőket érinti, és az összes gerincferdüléses esetek körülbelül 80%-át teszi ki.
Gyakran a pubertás előtti növekedési roham során alakul ki.
Az idiopátiás gerincferdülés oka továbbra is ismeretlen, bár a feltételezések szerint genetikai tényezők szerepet játszanak.

Veleszületett gerincferdülés
A veleszületett gerincferdülés születéskor jelen van, és a terhesség alatti gerincfejlődési rendellenességeknek tulajdonítható.
Ez a magzati növekedés során fellépő csigolya-rendellenességek eredménye.

Neuromuszkuláris gerincferdülés
A neuromuszkuláris gerincferdülés olyan neuromuszkuláris rendellenességekkel jár, mint az agyi bénulás vagy az izomdisztrófia.
A gerincet támasztó izmok gyengesége hozzájárul a görbület kialakulásához.

Degeneratív gerincferdülés
A degeneratív gerincferdülés általában az élet későbbi szakaszában jelentkezik a természetes öregedési folyamat következtében.
A gerinc fazett ízületeinek és csigolyaközi lemezeinek degenerációja aszimmetrikus összeomláshoz vezet, ami görbületet okoz.

Gerinc anatómiája, gerincferdülés okai

Milyen szakaszokra osztható a gerinc, és hol fordulnak elő a leggyakoribb gerincproblémák, gerincsérvek, beállások, elmozdulások? Először is hét nyaki csigolyával kezdünk. Figyeljék meg, hogy föntről vannak ezek számolva. A legelső csigolya az atlasz, az itt egészen fönt található. Ez a csigolya az axison, azaz a kettes nyaki csigolyán ül és tud egy ilyen teljes rotációs mozgást végezni, valahol a fejnek az oldalirányú mozgását ez a csigolya mobilitása adja, és hét darab ilyen nyaki csigolya van. A nyaki csigolyákat úgy is nevezzük, hogy cervikális csigolyák, ezek C-vel vannak jelölve a leleteken.

A 7 nyaki csigolya után következik 12 darab háti csigolya. Miben tudják megkülönböztetni a háti csigolyákat a többitől? Pusztán azzal, hogy a háti csigolyákhoz bordák is kapcsolódnak. A háti csigolyákat troachálisnak nevezik, TH-val van jelölve. Azt látod, hogy TH12, az a háti szakasz 12-es csigolyája. Ha lefele haladunk, a 12-es háti csigolya után a lumbális szakasz következik, és a lumbális szakasz egész egyértelműen egy L betűvel jelölik, mint lumbális csigolyák. A lumbális szakaszon 5 darab csigolya található, és ha megnézik a  képeken, ezek a csigolyatestek a legvastagabbak, hiszen itt viszi a test a legnagyobb súlyt. Nem is olyan nehéz kitalálni hol lesz a legtöbb gerincprobléma? Hát a 4-5 lumbális csigolya között. Milyen tüneteket tud ez okozni? Például lumbágót, például lábba lesugárzó fájdalmakat. Egy idő után a lumbális probléma átmehet a csípőre is.

Tehát a forgóban, a csípő ízületben is okozhat majd fájdalmat. Az öt darab lumbális csigolya után található a keresztcsont. A keresztcsont valójában összecsontosodott csigolyákból áll. Na most a keresztcsont szimmetriája az meghatározó a szervezet szempontjából. Ha a keresztcsont megbillen, biztos, hogy a háti és a lumbális gerincen is lesz elmozdulás, lesznek majd fájdalmak.

Sőt, nem elég, hogy fölfele a háti gerincre hat, a lábra is fog ez hatni, tehát mind a csípőkre, mind a térdedben lehet tünete, hiszen a keresztcsont, már sokszor beszéltük, meghatározza a szimmetriát. Ha ez elbillen, féloldalas lesz, aszimmetrikus pozícióba kerül, és majdnem minden gerinctünet oka az aszimmetria, azaz a keresztcsonti elmozdulás.

A leggyakoribb gerinctünetek a lumbális 4-es, 5-ös csigolyánál jönnek elő legtöbbször és a keresztcsont is ehhez tartozik, ezalatt található. Általában a keresztcsont megbillenése okozza a lumbális tünetet is. Második leggyakoribb gerinctünet, ez a nyaki 6-os, 7-es csigolya közötti terület, ez itt található. Na, ez az, amire sokan azt mondják, hogy banya púp, hogyha összecsúszik. Itt jönnek létre második leggyakrabban az elváltozások, ez kézzsibbadásokat, szédülést, fülzúgást okozhat.
 
Harmadik leggyakoribb a hát közepe. Nem csigolyát mondok, hanem ide mutatok a hátam közepén, hiszen képzeljék el, ha elmozdul a keresztcsont, egy ív keletkezik, egy szkoliózisszerű gerincferdülés keletkezik a gerincben, és ezek az ívek a hátközépen váltanak, ott van az inflexiós pontjuk. Itt jön létre a harmadik leggyakrabban csigolya elmozdulás vagy blokk.

Gerincferdülés ellen

Mi az a pozíció állásban, amivel megőrzi a gerince egészségét és megelőzi a beszűkült mell és váll izmokat. Nézzük most a helyes tartást, ahogy állok, én most egy helyes pozícióban állok, egyenesnek tűnik ez oldalról. Figyeljék a fejem helyzetét, rajta van a gerincen, nem pedig elöl. A lényege ennek nem a fej és nem a váll. A legtöbb ember, amikor jól akar állni, kihúzza a vállait.

De nem ettől lesz jó a gerince statikája, hanem attól, ha a szegycsont területét, itt ahol nekem kb. a mikrofont látják, képzeljék el, hogy ide beakasztunk egy kötelet, egy képzeletbeli kötelet, és megemelem ezt a kötelet, és fölkötöm a plafonra. Mintha a plafonon lógnék a mellkasomnál fogva. Ezt a szitut, ha elképzelik, akkor az valahogy egy ilyen. Oké, és a vállamat nem tartom, hanem csak megemelem a mellkasomat, egy hanyag pozícióból fölfele emelem a mellkast, ezért hátra kerül a váll.

Ha figyelik, ahogy óvatosan elengedem a mellkast, van egy határpont, mondjuk itt, és ennél jobban leengedem, akkor már elől van a vállam. Egész nap, ahogy áll és ül, hatnak Önre a gravitációs erővonalak. Ha ezen a holtponton előrébb van a válla, akkor állandó felesleges nyúlás keletkezik a hátizmokban. Ki fognak nyúlni a hátizmai, és be fognak szűkülni a mellkas izmai. Ajánlom, hogy figyeljen mindig erre a pozícióra.

Egy kis kiegészítés még ehhez. Attól, hogy kiemeli a mellkast, egy jó nagy ív fog keletkezni a hátban. Ez még eggyel jobb, mint a hanyag tartás, de vissza kéne, hogy billentse a csípőjét. Képzelje el, hogy egyik része a dolognak, hogy képzeletbe felhúzom magam a plafonra a mellkasnál fogva, a másik része, mintha az alsó hasizmaimat, amikor megfeszítem, visszabillentem a csípőn. Tehát kiemelt mellkas, visszabillent csípő, ezt hívjuk helyes tartásnak.

Próbálják ki, és ha úgy veszi észre magán, hogy beesett a válla, azonnal korrigálja. Meg fog lepődni, nem csak fizikai gerincre hat, hanem az önértékelésre is. A hozzáállásra is hat, ha jobban kiemeli és kihúzza magát. A test és a lélek oda-vissza egymásra hatással van.

Gerincferdülés kezelése

Ez járt fájdalommal eddig?
Nem.

Látható a Tamásnál, hogy van egy ferdülete. Ugye ezt megbeszéltük többször, hogyha a keresztcsont síkja megbillen, lesz egy s alak a hátban.

És látható, hogy a jobb váll lejjebb kerül.
Meg ez azért is van, mert az egyik láb relatív hosszabb jelenleg, mint a másik, hiszen a keresztcsont elmozdult. Jó, tehát ez a keresztcsonti aszimmetria.

Én fizikai munkát végzek, és a pakolásoknál igazából érzem, hogy fáj a hátam, ilyen ötszáz kilókat át kell pakolnom.

@csontkovacskezeles Egy újabb kezelésről készült videót hoztunk Nektek, melyben a keresztcsont elmozdulásának tüneteit és jeleit láthatjátok. 💁🏻‍♂️ Tamás, köszönjük a bizalmat! 🤗✨ Időpontfoglalás ⬇️ www.csontkovacskezeles.hu #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #kezeles #keresztcsont #elmozdulas #gerinc #gerincproblemak #budapest #magyarorszag #holisztikusgyogyaszat #termeszetgyogyaszat #chiropractor #holistichealth #naturopathy #fyp #viral ♬ original sound - Csontkovácskezelés.hu

Egészségünk megőrzése

@csontkovacskezeles Mai rohanó világunkban fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre! A videóban 3 olyan fontos dologról van szó, amely elengedhetetlen az egészséges élethez. 💁🏻‍♂️✨ Bejelentkezés ⬇️ www.csontkovacskezeles.hu #csontkovacstiktok #csontkovacs #csontkovacskezeles #magyarorszag #budapest #haromdolog #teddmegmagadert #egeszseg #eletmod #matrixdrops #termeszetgyogyaszat #holisztikusgyogyaszat #chiropractor #chiropractortiktok #chiropractic #naturopathy #holistichealth #hungary #mental #physical #health #viral #fyp #foryoupage ♬ eredeti hang - Csontkovácskezelés.hu

Három olyan dolog, amit illik megtennie magaért, hogyha egészségesen szeretne élni, az első gerince állapota. A betegségek 80 százaléka, a tünetek 80 százaléka gerinc eredetű, amivel az orvoshoz fordulnak az emberek. Akár egy mellkasi szúrásról beszélünk, akár egy vállfájdalomról, akár egy belső szervinek tűnő fájdalomról, sokan hiszik például, hogy a veséjük fáj, miközben így a hát közepén alsó szakaszán van tünetük, holott gerinccsigolya elmozdulásokról beszélünk. Tehát legfontosabb a gerinc állapota. A gerincét időről időre karbantartja, jól érzi magát, nem lesznek fájdalmai.

Második legfontosabb dolog, táplálkozás, külön videót fogok nemsokára készíteni arról a fajta táplálkozásról, amit mi ajánlunk a vendégeinknek, és ami eredménnyel jár. Nagyon fontos, nem diétát fogok ajánlani, hanem életmódot. És ajánlom Önöknek is, hogy így gondolkozzanak, ne diétázgassanak, meg elhagyom, meg visszaveszem, mert semmi komoly hatása nem lesz, hanem életmódot váltson. Hagyja el olyan ételeket, amikről tudja, hogy károsak és vegyen fel olyan ételeket, amik meg jó hatásúak, egészségesek.

Harmadik ilyen dolog a mozgás, mozogjanak, hiszen a mozgás az élet. Mi mit csinálunk a kezelésnél, kimozgatunk. A kimozgatással teszi le az ízület vagy löki le az ízület a lerakódásokat. Ha nem mozog, gondoljon bele, szűkül, szűkül össze, és akkor már jönnek a fájdalmak.

Akkor már nem viszi el addig se, hiszen már ingerküszöb már fájdalommal jár, és akkor még kevesebbet mozog, aktívak legyenek, mozogjanak, ha lehet, minden ízületet kimozgató testmozgást végezzenek. Ilyen egy jóga, ilyen egy harcművészet, ilyen egy úszás, ilyen egy, bármilyen speciális tornagyakorlat, személyi edző. Rengeteg lehetősége van, nagy a repertoár, csak valamit válasszon belőle és kezdjen el aktívan élni.

Scroll to Top

Ne csak élvezd kezeléseinket, tanuld is meg őket!

csontkovács képzés

Képzéseink segítségével elsajátíthatod a csontkovácsolás és az általunk alkalmazott energetikai rendszer alapjait, mellyel komoly segítséget fogsz tudni nyújtani Te is ismerőseidnek!