...
bokasüllyedés ellen

Mit tehetünk bokasüllyedés ellen?

Bokasüllyedés esetén a szalagok megnyúlnak, melynek következtében a csontok átrendeződnek, illetve az izmok működése is megváltozik ezzel egyidőben. A bokasüllyedés már a nevével is utal arra, hogy a bokák elmozdulnak valamiyen irányba, ami kellemetlen panaszokat okoz. Amikor a sarokcsont be- vagy kifelé dől, akkor ezzel egy időben a bokák is ki- vagy befelé dőlnek. Szabad szemmel is jól látszik ez a dőlés és elég gyakori, hogy a belső lábél a talajt érinti.

A bokasüllyedés tünetei

Akár már kisgyermekkorban is felfedezhető a bokasüllyedés tünetei, azonban ilyenkor még a lábboltozat formálódik, fejlődik, így nehéz megállapítani, hogy ténylegesen bokasüllyedés van-e kialakulóban.

A bokasüllyedés tényleges tünetei:

  • a bokák helyzete megváltozik, akár szimmetrikus az elváltozás, akár asszimetrikus a bokák egymáshoz viszonyított helyzete eltérő és hátulról nézve jól láthatóan befelé dől,
  • a sarokcsont helyzete is megváltozik, be- vagy kifelé dől,
  • a láb fáradékonnyá válik, hamar megfájdul, járás közben kellemetlen görcsös fájdalom tapasztalható,
  • a talp belső éle is leér a talajra, lúdtalp alakul ki,
  • hosszú távú tünetei és szövődményeiként kialakul a lúdtalp, kalapácsujj, bütyök, porckopás, térd és csípőfájdalom, lábhosszkülönbség, bicegés

Bokasüllyedés, vagy lúdtalp okai

Népbetegségről beszélünk, és szeretném megmutatni rá a megoldást! Megfigyelésem, hogy a legtöbbször keresztcsonti elmozdulás okozza/indítja a bokasüllyedést. A keresztcsont normális esetben vízszintes síkot ad a testnek, de ha a keresztcsont síkja megbillen, fel fog lépni egy relatív lábhossz különbség, ami miatt túl fog terhelődni az egyik oldali csípő, térd, vagy boka, tehát kijelenthető, hogy a relatív lábhossz különbség okozza az asszimetriát. Amennyiben valamelyik boka jobban bedől, úgy biztos lehet abban, hogy van relatív lábhosszkülönbsége. Elbillent keresztcsont által a térdét belül fogja terhelni, és a boka hossz- haránt boltozata az egyik  lábon erősebben be fog billenni.

 

Megfigyelésem, hogy mindig ott van egy keresztcsonti elmozdulás, vagy egy csípő beszűkülés a lúdtalp vagy a bokasüllyedés esetén. Tegyük fel, hogy nincs elmozdulva a keresztcsont, helyén van a szimmetria, de a combközelítő izom rövid, akkor is az fog történni, hogy nem tud a térd kifele vagy középre helyezkedni, ezért befele fogja billenteni a beszűkült combközelítő izom a térdet, és figyeljék meg, ez mit okoz, ez be fogja billenteni a hosszboltozatot is a talpon.

A talpat, ha megfigyeli, a saroknál terheljük a leginkább. A következő terhelésig pont a kis lábujj talppárnájánál kéne legyen és a legkisebb súlyt a nagy lábujj párnája kellene viselje. Érdekes megfigyelés, hogy az emberek nagy részénél pont a nagylábujj területe kapja a legnagyobb terhelést, (a fent részletezett okok miatt) amely komoly elváltozásokat tud előidézni a talpon, pl. bütyök, kalapács ujj, tyúkszem, csontkinövés…

Amennyiben így megváltozik a tehereloszlás, ez visszahathat a csípőre/térdre is.

@csontkovacskezeles Bokasüllyedés, lúdtalp, talp fájdalmak?? 🦶🏻🦶🏻 Ha Neked is ismerősek az előbb említett problémák, talán küzdesz is velük mindenképp ajánljuk az alábbi 8️⃣ részes sorozatunk megtekintését. Garantáltan nem bánod meg! 💁🏻‍♂️ Időpontfoglalás ⬇️ www.csontkovacskezeles.hu #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #kezeles #budapest #magyarorszag #holisztikusgyogyaszat #termeszetgyogyaszat #bokasullyedes #ludtalp #talpfajdalmak #sorozat #fyp #viral ♬ eredeti hang - Csontkovácskezelés.hu
Nem csak azt mondom, hogy csípőprobléma vagy derék elmozdulás okoz lúdtalpat vagy bokasüllyedést, egy gyenge boka vagy lábboltozat okozhat derékfájdalmat. Bemutatnám ezt a néhány gyakorlatot most, amivel megelőzhetőek, sőt eltüntethetőek a talp panaszai.

Bokasüllyedés ellen

Mit tehetünk a bokasüllyedés ellen? Alapvetően az elterjedt megoldás még ortopédusoktól is a talpbetét használata, illetve a lábfejtorna. A lábfejen található izmok megerősítése, használata. Mai kényelmes világunkban lábfejünk már nincs kitéve azoknak a környezeti behatásoknak, mint korábban. Ehhez nagymértékben hozzájárul az esetleges túlsúly felesleg és az általános mozgáshiány. Ennek tükrében sétáljunk minél többet, ha van rá lehetőség, akkor mezítláb, egyenetlen talajon és végezzük az alább bemutatott bokasüllyedés gyakorlatokat.

Bokasüllyedésre torna gyakorlat

 

Bokasüllyedésre az ígért gyakorlatokat szeretném bemutatni. Ezt, ha csinálják, igen jó hatással lesz a talp boltozatának kiemelkedésére. Segíteni fog, hogy újra ki tudjon emelkedni a talp hosszanti és haránt boltozata. Nézzék meg, a saját lábaimon fogom ezeket mutatni.

Normál esetben egy ilyen válszélességű terpeszbe legyen, hátrahelyezi a súlyt a sarokra, és a külső lábél mentén körbe előre gördül, lábújhegyre áll, majd vissza. Aztán ezt ismételni. Tehát én igazából csak a külső íven görgök előre, vagy hátra, nagyon fontos, hogy nem tehetik le a belső talpélt, csak a külsőn gördülök előre és hátra.

Aki haladóbb, tehát már megmarad egyensúlyban, miközben csinálja ezt a gyakorlatot, az elején nyugodtan támaszkodhat, egy idő után menni fog támaszkodás nélkül is, és aki haladó, a végén az egész lábúj hegyre fölállhat.

@csontkovacskezeles Válasz @Csontkovácskezelés.hu részére Bokasüllyedés és lúdtalp videósorozatunk utolsó előtti, tehát 7.részéhez érkeztünk 💁🏻‍♂️ #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #bokasullyedes #ludtalp #gyakorlatok #fyp #viral ♬ original sound - Csontkovácskezelés.hu

Egy kis érdekesség - Lábujjak kiroppantása

@csontkovacskezeles Válasz @Csontkovácskezelés.hu részére Bokasüllyes és lúdtalp sorozatunk 8. és egyben utolsó részéhez érkeztünk, ahol a lábujjak korrekciója kerül középpontba 💁🏻‍♂️ #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #bokasullyedes #ludtalp #labfajdalmak #gyakorlatok #labujjak #korrekcioja #fyp #viral ♬ original sound - Csontkovácskezelés.hu

 

A most következő gyakorlathoz szükség lesz egy kis szőnyegre, vagy egy puhább alátámasztásra a lábnak, hogy ne egy kemény talajon mozgassa, nehogy begyulladjon a csonthártya, kérem ezt valamilyen puhább talajon végezzék.

Fogom a lábamat, fölemelem a lábujjaimra, megnézem a hajlását a lábujjaimnak. Ide teszem most a mikrofont, figyeljék. Önmagamnak meg tudom mozdítani, ropogtatni egy picit előre. Megmutatom a másik oldalon.

Először csak ezt, tehát behajlítgatja a lábujjait, behajlítgatom és amikor, már egy picit bemelegítettem magamnak meg tudom roppantani.

Bokasüllyedés gyakorlat

@csontkovacskezeles Válasz @Csontkovácskezelés.hu részére Bokasüllyedés és lúdtalp sorozatunk 6.részéhez érkeztünk, amiben a boka és lábfej bemelegítésére mutatunk gyakorlatokat a kimozgatás előtt 💁🏻‍♂️ #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #bokasullyedes #ludtalp #derek #csipo #lazitas #nyujtas #nyitas #sparga #bemelegites #gyakorlatok #fyp #viral ♬ original sound - Csontkovácskezelés.hu

 

Bemelegítésnek a bokára, a lábujjakra, mielőtt elkezdjük a kimozgató gyakorlatokat. Figyeljék meg a lábamat, először körbe a bokámon körzök kifelé, majd befele. Oké.

Kiemelkedek a külső lábélemre és ugyanúgy megint körzök kifelé, befelé. Akiknek bütyök található az egyes ujjnál, akkor szúrja le a jobb nagy lábujját és egy picit jobbra tegye rá a testsúlyt. Tehát figyeljék, hogy ellentétesen feszítem, mint ahogy a bütyök áll, vagy kialakulna.

Nézzék a másik lábamon, leszúrom ezt az ujjamat is egy kicsit kifele feszítem. Jó ha ezt többször csinálja, akkor azért hatással lesz a lábára, ezt is bemelegítem. Befele is.

Scroll to Top

Ne csak élvezd kezeléseinket, tanuld is meg őket!

csontkovács képzés

Képzéseink segítségével elsajátíthatod a csontkovácsolás és az általunk alkalmazott energetikai rendszer alapjait, mellyel komoly segítséget fogsz tudni nyújtani Te is ismerőseidnek!