...
nyakfájás kezelése

Nyakfájás kezelése, 3 gyakorlat a nyakfájás ellen

A nyakfájás egy olyan jelenség, amit célszerű komolyan venni és szükség esetén tenni azért, hogy a kellemetlen nyakfájás tünetek mielőbb megszűnjenek. A gyógyszeres kezelés általában csupán fájdalomcsillapításra szolgál és érdemi változás nem fog történni. Nézzük meg, hogy melyek a nyakfájás okai és mit tehetünk a nyakfájás ellen, valamint bemutatjuk a nyakfájás kezelését és egy plusz érdekesség a végén a nyakfájdalom egy különös, ám annál több embert érintő jelensége.

A nyakcsigolyákkal kapcsolatos problémák, akadályok, elmozdulások és ezek keringéssel való összefüggésének feltárása során elmélyülünk a felső nyakcsigolyák anatómiájában. Az arteria basilaris kis nyílásokon halad a nyakcsigolyákon keresztül. Ezek a nyílások az arteria basilaris rendszer vezetékeiként szolgálnak, és vérrel látják el az agy hátsó részét. Az artériák áthaladnak ezeken a csigolyákon.

Nyakfájás okai

Oldalnézetből, ha előre engedem a fejem és a nyakcsigolyáim nincsenek megfelelően beállítva, az artériákban enyhe lépcsőszerű helyzetet vehetnek fel a csigolyák egymásba illeszkedése és a fej előre helyezkedése miatt. Ez megkönnyítheti a meszesedést, nemcsak a nyaki csigolyán, hanem az artériákban is. Így kijelenthető, hogy a nyaki csigolyák elmozdulásai hajlamosítanak az érelmeszesedésre is.

Sokan egyetlen mozdulat után jelentős javulásról számolnak be, mint például a nyaki elfordulás vagy a függőleges emelkedés, amely felszabadítja a hatodik nyaki csigolyát. Ezt több videóban is bemutattam. Két ilyen kimozgatást követően az agyi vérellátás érzékelhető javulását észleljük. A vendégnek javult a kognitív funkció, a látás és a hallásélesség.

Vannak esetek, amikor a harminc-negyven decibeles halláskárosodás eltűnik. Az agyi vérellátás szempontjából létfontosságúak a nyakcsigolyák és beidegzéseik, valamint a rajtuk áthaladó artériák. Különféle fiziológiai hatások jelentkezhetnek, ha probléma van ezekkel a csigolyákkal, kezdve fejfájással, migrénnel, nyakmerevséggel, látásproblémákkal, memóriazavarokkal, idegösszeomlással, magas vérnyomással, krónikus fáradtsággal vagy az atlasz csigolya elmozdulásából eredő szédüléssel.

További hasznos tartalmakért látogasson el TikTok csatornánkra!

A második nyaki csigolya elmozdulásából eredő hatások közé tartoznak az arcüreg-problémák, allergiás reakciók, valamint szövődmények a nyelv és a homlok területén. A harmadik nyakcsigolyával kapcsolatos aggodalmak közé tartozik az idegfájdalom, az ideggyulladás, érdekes módon a dermatitis és az ekcémaszerű tünetek.

A negyedik nyakcsigolya elmozdulásából adódó tünetek közé tartozik a szénanátha, a légcső gyulladása, míg az ötödik nyakcsigolyánál jelentkező tünetek torokproblémák, gyulladások, rekedtség, torokszárazság, hangszálak és nyaki mirigyek szövődményei. A hetedik nyaki csigolya elmozdulásával járó tünetek közé tartozik a nyálmirigy-gyulladás, a pajzsmirigy-problémák, a könyök- és vállproblémák, a kézbizsergés, a szédülés vagy akár a fülzúgás, vagy csak a bizonytalanság érzése.

Nyakfájás ellen

Három gyakorlat a beszűkült mell – izmok nyújtására, valamint a nyaki fájdalom és a szűkületből eredő tünetek megelőzésére vagy enyhítésére. Az első gyakorlathoz nem kell más, mint egy függőleges fal, amelyet bárhol megtalálhat, így alkalmanként munkahelyén is végezheti.

Tegye a kezét a falra vállszélességgben, tegyen egy kis lépést hátra a faltól, miközben a könyökét nem hajlítja, és hajoljon előre a derekából. A keze enyhén lecsúszhat a falon, és engedheti, hogy a feje finoman megközelítse a falat. A legtöbb egyén több ponton fog érezni akadályt, megállást ebben a mozgásban; álljon ellen a kísértésnek, és ne hajlítsa be a könyökét! Álljon nyújtott könyökkel, és végezzen húsz be- és kilégzést az orrán keresztül. Minden kilégzés közelebb hozza a fejét a falhoz, mivel a nyúlás a kilégzés során következik be. Ne feledje, hogy a nyújtás, folyamatos légzés nélkül csak egy felületes próbálkozás. Ügyeljen a szabályozott légzésre az orron keresztül.

A második technika azt jelenti, hogy a falhoz nyúlunk, miközben mellette állunk, felfelé nyúlunk, és elfordítjuk a felsőtestünket. Törekedjen arra, hogy a lehető legegyenesebben álljon úgy, hogy a keze körülbelül negyvenöt fokos szöget mutasson felfelé. A lenyúlás nem lesz hatékony; nyúljon fel a falhoz, és fordulás közben próbálja meg a vállát a falhoz érinteni. Mozduljon a maximális pozíció felé, és összpontosítson a légzésre. Most csak három légzést fogok bemutatni, de tanácsos otthon húsz be- és kilégzést végezni minden helyzetben.

A harmadik gyakorlat megköveteli, hogy hajlítsa be a karját, és próbáljon elfordulni a faltól. Az alkar vízszintes helyzetet alkot, és kilencven fokos szöget zár be a falhoz támasztott résszel. Fordítsa el a testét, miközben megpróbálja a vállát a falhoz helyezni. Ez a gyakorlat nagyobb kihívást jelent, mint az előző, ezért próbálja meg a vállát a falhoz helyezni, majd megfordulni. Ismét hajtson végre körülbelül húsz lélegzetet ehhez a gyakorlathoz is.

További hasznos tartalmakért látogasson TikTok csatornánkra!

Nyakfájás kezelése

Hanna most milyen tüneted van? Mi az, ami fáj nyakadnál pontosan? Legfölül? Fejfájásod van, vagy szédülés? A szédülés mennyire erős? És milyen gyakori?

Hanna többször volt már nálam, körülbelül 2,5-3 havonta jön el rendberakatni a panaszait. A többszöri kezelés ismétlődése abban rejlik, hogy amikor az emberek visszatérnek a megszokott életükbe és rutinjukba, akkor általában megfeledkeznek a helyes tartásról és a javasolt gyakorlatok is elkopnak az életükből egy kis idő után.

Erre a test reagál és visszaesik abba az előnytelen helyzetben, ahol újra megjelennek a deformitásból származó tünetek és panaszok.

A nyakfájdalom még egy érdekessége a banyapúp

A banyapúp vagy anyós púp vagy ki milyen egyéb néven illeti, valójában egy kompenzáló görbület másnéven egy hiperkifózis a gerinc felső szakaszán. Az előre engedett fejtartás okozza ezt a hiperkifózist, amire egy kötőszövet is le tud ide rakódni. Tehát a banyapúpok nemcsak gerincelváltozások, hanem arra egy kialakult kis zsírszövet is lerakódik. Ennek az elváltozásnak a kialakulása a mindennapi mozgásban beállásban és egyéb tartás zavarokban keresendőek.

Például figyeljék meg, rengetegen, hogy telefonoznak? A fejem előre van esve, lefele nézek a legtöbbször, ugye használjuk a mobiltelefonunkat, számítógépünket, stb. és ezzel az elejtett fejtartással valószínűleg csak egy kezét terheli, hiszen mindig ugyanabba a kezébe fogja a telefont. Ezek azok a féloldalas tartások, amiket meg kell változtatni. Ilyenkor kinyúlnak a hátizmok, beszűkülnek a mellizmoknak. Most a mellizmoknál van a nagy mellizmom, ami így fordítja be, ebbe az irányba fog a válla előre feszülni, hogyha kis mellizom, ami nagy mellizom alatt fut, az föntről lefele billenti a vállat, tehát nagyon sok embernek az egész vállöve előre fordul.

@csontkovacskezeles Sokszor érdeklődtök tőlünk a Cervicothoracalis flexiós kontraktúrával, vagyis közismert nevén a “banyapúppal” kapcsolatban, így most hoztunk Nektek ebben a témában is egy videót. 💁🏻‍♂️ Időpontfoglalás ⬇️ www.csontkovacskezeles.hu #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #kezeles #banyapup #budapest #magyarorszag #holisztikusgyogyaszat #termeszetgyogyaszat #chiropractor #holistichealth #naturopathy #fyp #viral ♬ eredeti hang - Csontkovácskezelés.hu

Innentől kezdve már nem olyan nehéz a fejét is elől tartani. Na most ezután fog a banyapúp kialakulni itt a hatos, hetes csigolya között. A korábban videóban láthattak a kis és nagy mellizom nyújtását, ezt állásban és fekvésben is bemutattam a falnál különböző váll nyitó gyakorlatokkal, ezek azok a gyakorlatok, amivel a kis és nagy mellizom újra kinyitható, és pluszba ajánlom a hátat erősíteni, a hátizmokat, hogy vissza tudjon egyenesedni.

Milyen tüneteket okoz?

Leggyakrabban kézzsibbadást, második leggyakrabb szédülést fog okozni, vagy valamilyen jellegű egyensúly zavart. Ugyanis, nem elég, hogy nyomva van az idegszál, ha a fejét elöl hordja, az az egész rendszert megbillenti statikailag. Harmadik leggyakoribb tünet a fülzúgás ez esetben, és jön még egy nagyon érdekes tünet, amivel sokan szenvednek, ez a légzési nehézségek. Légszomjat tud okozni egy rossz gerinc állapot, ugyanis gondoljanak bele a beszűkült mellizmok miatt befordul a váll, és a tüdő vitál kapacitása lecsökken, valamint a légzési amplitúdó is kisebb lesz. Na most, ha a tüdő vitál kapacitása lecsökken, kevesebb oxigén fog eljutni az artériákon keresztül a sejtekhez, azaz keringési zavart is okozhat.

Banyapúp kezelése - Hogyan oldhatóak fel ezek az elváltozások?

A csontkovács kezelésünkkel láthatják a videóban, amikor kiemeljük vertikálisan a nyaki szakaszt. Gyönyörű eredmények vannak, a tünetek azonnal el szoktak múlni van, hogy már az első kezelés után. Kézzsibbadás, a szédülés, a fülzúgás is nagyon sokszor. Nem elég a terapeuta, kell, hogy Ön is végezzen nyitó gyakorlatokat az izmaira, és erősítő gyakorlatokat a hátára, valamint jól üljenek napközben és figyeljenek a helyes tartásra.

Itt egy kis torna, ami az előre billent fejtartást vissza fogja tudni állítani egy egyenes pozícióba. Nagyon egyszerű ez a torna, a fejét vízszintes vonal mentén hátra kell húznia, és utána el kell, hogy engedje. Mutatom Önöknek, így van, ugye alapból elől a fej, kiemelem először a mellkast, amennyire tudom, de még elől a fejem és hátrahúzom, a fejem, tartom egy kicsit, elengedem. Megint hátrahúzom, tartom, engedem és ilyenkor ennél a szakasznál érzek feszültséget. Majd jelezzenek vissza, hogy hol érzik a feszültséget, biztos, hogy a hátban lesz majd valahol egy feszültség, miközben ezt a hátra húzogatós gyakorlatot végzi.

Scroll to Top

Ne csak élvezd kezeléseinket, tanuld is meg őket!

csontkovács képzés

Képzéseink segítségével elsajátíthatod a csontkovácsolás és az általunk alkalmazott energetikai rendszer alapjait, mellyel komoly segítséget fogsz tudni nyújtani Te is ismerőseidnek!