...
lumbágó kezelése otthon

Lumbágó kezelése otthon, 7 gyakorlati tipp

A lumbágó kezelése otthon lehetséges és egyszerű, és ezek a hatékony gyakorlatok könnyedén segítenek a fájdalom enyhítésében és a gyógyulási folyamat elősegítésében.

Mit jelent a lumbágó, azaz a derékfájdalom?

A lumbágó görög szó, amely derékfájdalmat jelent, ami elég gyakori egészségügyi probléma és a népesség jelentős részét valamilyen formában érinti. A fájdalom a gerinc alsó területén, a deréktájon tapasztalható és számos oka lehet, kezdve az izmok túlterhelésétől egészen a gerincsérvig. A továbbiakban nézzük meg mik lehetnek a lumbágó tünetei és okai.

Melyek lehetnek a lumbágó tünetei és okai?

Mind a tünetek és mind az okok elég sokfélék lehetnek a lumbágó esetében. Nézzük meg, hogy melyek a leggyakoribbak ezek közül.

Lumbágó okai

Lumbágó Lelki Okairól Általánosságban

Általánosságban elmondható, hogy a fájdalom megjelenésével egy belső harcot is megélünk lelki szinten, ami utal az épp aktuális helyzetünkre és elképzelt valóságunk közötti szakadékra. Egy olyan bizonytalan állapot, ahol megkérdőjelezi, hogy vajon képes lesz-e eljutni vágyott céljához.

Bizonytalanságát tovább erősítheti esetleges kisebbrendűségi érzése, amely további akadályt jelenthet céljai felé vezető úton. Elképzelhető, hogy ebben a helyzetben, a nagy távolság a jelenlegi élethelyzete és elképzelt céljai között, kétségek gyötörhetik és megrendül önmagában vetett hite. A bizonytalanság miatt fizikálisan túlterhelheti magát, hogy kompenzálja ezt az érzést, és ez bizony visszaüt. Ekkor jelez teste a lumbágó tüneteivel, hogy pihenésre van szüksége.

Lumbágó tünetei

   • Fájdalom: Ez lehet éles, szúró, vagy tompa, húzó érzet. Az alsó háton jelentkező fájdalom gyakran az ülés, állás, hajlás vagy emelés során rosszabbodik és a fájdalom erősebben jelentkezik.
   • Merevség: Sokan tapasztalnak merevséget az érintett területen, különösen reggel vagy hosszabb ülés után.
   • Mozgáskorlátozottság: A lumbágó korlátozhatja a mozgást, nehezítve a hétköznapi tevékenységek elvégzését és sokszor a hétköznapinak, rutinból végzett tevékenységek is kihívást jelentenek.
   • Sugárzó Fájdalom: Néhány esetben a fájdalom kisugározhat a fenékbe vagy akár a lábakba is, különösen, ha a lumbágó ideggyökér irritációból ered.
   • Gyengeség, zsibbadás vagy bizsergés: Ezek a tünetek akkor jelentkezhetnek, ha a lumbágó idegi eredetű, például egy becsípődött ideg miatt.
  lumbágó kezelése

  Lumbágó kezelése

  Miért fontos a lumbágó kezelése? Érdemes megérteni, hogy nincs egyetlen csak Önnek szóló megoldás. A kezelési eljárások a fájdalom milyenségétől, annak okától és súlyosságától függően változnak. Az alábbiakban nézzünk egy pár kezelési módszert.

  Hagyományos lumbágó kezelések

  • Pihenés: Egy kis pihenés, mint minden más esetben is jótékony hatással lehet az akut fájdalmak csökkentésére, azonban ügyeljünk rá, hogy ne túl hosszú ideig ne feküdjünk.
  • Fájdalomcsillapítók: Nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők, például az ibuprofen, segíthet nyújthatnak a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.
  • Sebészeti beavatkozás: A legtöbb lumbágó esetében nem szükséges ilyen drasztikus beavatkozás, azonban súlyos vagy tartós tünetek esetén, különösen ha idegi kompresszió áll a háttérben szükségessé válhat a műtét.

  Alternatív lumbágó kezelések

  • Nyújtó gyakorlatok: Speciális nyújtó gyakorlatok, mint például a gerincnyújtás vagy a keresztirányú hasizom gyakorlatok, segíthetnek a feszültség enyhítésében.
  • Erősítő gyakorlatok: A gerinc stabilizálásában és a lumbágó megelőzésében a has- és hátizmok erősítése nagyon fontos.
  • Fizikoterápiás kezelések: A szakember által végzett speciális kezelések, mint a manuál terápia vagy az ultrahang terápia, segíthetnek a mobilitás javításában és a fájdalom csökkentésében.
  • Akupunktúrás fájdalomcsillapítás: Az akupunktúra segíthet csökkenteni a lumbágó okozta fájdalmat azzal, hogy működésbe hozza a test természetes fájdalomcsillapító mechanizmusait.
  • Holisztikus szemlélet: Az akupunktúra a test egészének egyensúlyát és jólétét célozza meg, ami segíthet a lumbágó átfogó kezelésében.
  • Kiropraktika: A kiropraktikai kezelések, különösen a gerinc manipulációja és az ide tartozó kimozgatások segítséget nyújthatnak a lumbágó kezelésében.
  • Gerincmanipuláció: A kiropraktikus kezelések, kimozgatások segíthetnek helyreállítani a gerinc normális mozgását és csökkenthetik a fájdalmat.
  • Testtartás és funkcionális mozgás: A helyes testtartásról és a mozgással kapcsolatos tanácsokat érdemes megfogadni, hogy megelőzzük a jövőbeni problémákat.
  • Relaxációs technikák: A stressz csökkentése és a test ellazítása technikákkal, mint a mélylégzés vagy a meditáció, szintén segíthet a fájdalom kezelésében.
  • Gerincmasszázs: A gerincmasszázs során a nyomás alatt lévő idegek felszabadítása történik meg, mely után már az ellazult izmok nem tudnak újra feszes állapotba kerülni.
  • Masszázs: A masszázs segíthet ellazítani a feszült, görcsös izmokat a lumbágó területén és javíthatja a vérkeringést az érintett területen és segíthet a teljes test ellazításában.
  • Jóga gyakorlatok: Bizonyos jógapózok (ászanák), mint például a macskapóz vagy a gyermekpóz, segíthetnek a gerinc nyújtásában és erősítésében. Ezen kívül a jóga segíthet csökkenteni a stressz okozta izomfeszültséget, ami gyakran járul hozzá a lumbágóhoz. A jóga légzéstechnikái (pranayama) elősegíthetik a test ellazulását és javíthatják az oxigénellátást.
  • Pilates gyakorlatok: A Pilates különösen hatékony a gerinc körüli izmok erősítésében, ami segíthet a lumbágó megelőzésében és kezelésében és ezzel együtt fejleszti a testtudatosságot, ami hozzájárulhat a jobb testtartáshoz és mozgásmintákhoz.

  Érdemes lehet több alternatív megoldást is megnézni és kipróbálni hogy mi az ami Önnek a leghatékonyabb. Eddigi tapasztalatunk alapján már az első csontkovács kezelést követően akár 80-90%-os javulás érhető el.

  Lumbágó kezelése otthon, egy egyszerű gyakorlat

  Több gyakorlat is létezik a lumbágó kezelésére otthonunkban, ezek közül most egy igazán hatékonyat mutatunk be. Elképzelhető, hogy elsőre nem úgy fog működni, mint, ahogy a videóban ez látható, azonban gyakorlással és saját testünk megismerésével, könnyedén elsajátítható ez a gyakorlat is.

  @csontkovacskezeles Válasz @Csontkovácskezelés.hu részére Bokasüllyedés és lúdtalp sorozatunk 3.része a DERÉK korrekciójáról 💁🏻‍♂️ #csontkovacs #csontkovacskezeles #csontkovacstiktok #126izuletunkatmozgatasa #bokasullyedes #ludtalp #derek #lazitas #korrekcio #fyp #viral #budapest #magyarorszag ♬ original sound - Csontkovácskezelés.hu

   

  1. Feküdjünk hanyatt és forduljunk oldalt, majd a felül lévő lábat húzzuk be a mellkasunk irányába. Törzsünkkel forduljunk ellentétes irányba és nyújtsuk ki a karunkat. A behajlított térdünket a másik kezünkkel nyomjuk lefelé, miközben a kinyújtott kezünkkel támasszuk meg csípőnket. Nyomjuk határozottan, hogy kiroppanjon a keresztcsont. Ezt követően végezzük el a gyakorlatot a másik oldalunkra is.

  További hasznos tartalmakért látogasson el TikTok csatornánkra és tegyen már ma közérzete javításáért!

  Ezek a lumbágó kezelése otthoni módszerei segíthetnek a derékfájás enyhítésében és a gyorsabb gyógyulásban. Láthatjuk, hogy a lumbágó kezelése otthon is megvalósítható egy kis odafigyeléssel. Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha a fájdalom súlyos vagy tartós, forduljunk szakemberhez.

  Lumbágó megelőzése - életmóddal kapcsolatos tanácsok

  A derékfájás, különösen a lumbágó, gyakran összefügg az életmódunkkal. Az alábbi életmódváltások nemcsak a meglévő lumbágó kezelésében segíthetnek, hanem a jövőbeli problémák megelőzésében is.

  1. Rendszeres testmozgás: A rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgás, mint a séta, úszás, vagy kerékpározás, segíthet erősíteni a hátizmokat és javítani a testtartást. Végezzünk pár, egyszerű, az előbbiekben ismertetett nyújtógyakorlatot, nyugodtan kísérletezzünk és próbáljunk ki más nyújtógyakorlatot is.
  2. Célzott mozgásformák: Az olyan tevékenységek, mint a jóga vagy pilates, kifejezetten hasznosak lehetnek a gerinc rugalmasságának és erősségének javításában.
  3. Munkahelyi ergonómia: A megfelelően beállított munkahelyi környezet, a szék, asztal, és számítógép monitor segíthet csökkenteni a derékfájást, különösen, ha hosszú ideig kell ülni.
  4. Testtartás figyelése: Legyünk tudatosak a testtartásunkkal kapcsolatban mind álló, mind ülő helyzetben. Kerüljük a görnyedést és a hosszú ideig tartó egy pozícióban végzett tevékenységeket.
  5. Egészséges étrend: Egy kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő kalciumot és D-vitamint tartalmaz, segíthet a csontok és izmok erősítésében, javítja általános közérzetünket.
  6. Testsúly kontrollálása: Az egészséges testsúly fenntartása csökkenti a gerincre nehezedő nyomást és stresszt, elősegíti mozgékonyságunkat.

  További hasznos tartalmakért látogasson el TikTok csatornánkra és javítsa testtartását.

  Ezek az életmódváltások részei a lumbágó kezelése otthonunkban, amelyek hozzájárulhatnak a lumbágó enyhítéséhez és megelőzéséhez, valamint javíthatják az általános egészségi állapotot és jólétet. Mindig fontos figyelembe venni az egyéni egészségügyi körülményeket, és szükség esetén konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

  A derekában jelentkező éles fájdalom és beállt derék a lumbágó tünete között ismertek és sok fizikai okot lehet ide sorolni, amik kiválthatják ezt a kellemetlen állapotot. A fizikai tünetek holisztikus megközelítésében a lumbágó lelki okai vannak fókuszban.

  lumbágó tünetei

  Mit Tehet Fájdalma Megszüntetése És Lelki Egyensúlya Érdekében?

  A lumbágó lelki okai beláttatják velünk, hogy ha képesek vagyunk elfogadni a helyzetet és nem hibáztatunk másokat céljaink elérséért, hanem megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk azok megvalósításáért, akkor lényegesen jobban sikerül kontrollálni gondolatainkat és cselekedeteinket másoké helyett.

  Haladjunk lépésről-lépésre és meglátjuk, hogy a frusztráltásg helyett elégedettség érzésével gazdagodunk, fizikai fájdalmaink enyhülnek, majd megszűnnek. Ahogy a lelki nyomás is oldódik, úgy testünkben is megjelenik a változás.

  Bízzunk saját erősségeinkben és hallgassunk megérzéseinkre reálisan felmérve helyzetünket, amikor jövőnket tervezzük. Támaszkodjunk magunkra és ne vetítsük ki bizonytalanságunkat másokra. Ha meglátjuk a jót az egyes helyzetekben, akkor könnyebb lesz saját magunk elfogadása is.

  Panaszok és nem múló fájdalmak esetében, párhozamosan dolgozva a lumbágó lelki okain, keressen fel egy szakembert, aki képes enyhíteni a lumbágó okozta kellemetlenségeken.

  Scroll to Top

  Ne csak élvezd kezeléseinket, tanuld is meg őket!

  csontkovács képzés

  Képzéseink segítségével elsajátíthatod a csontkovácsolás és az általunk alkalmazott energetikai rendszer alapjait, mellyel komoly segítséget fogsz tudni nyújtani Te is ismerőseidnek!